Kosárlabda

Férfi kosárlabda vb-selejtező – Ivkovics: teljesítettük a célt

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint az utolsó két világbajnoki selejtezőjére készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott már teljesítette a célkitűzését azzal, hogy bejutott a nyári olimpiai előselejtezőbe.

    „Nagyon büszke vagyok a csapatra. A legfontosabb célunk a nyári olimpiai előselejtező kiharcolása volt, és ezt sikerült is elérni. Az, hogy a vb-selejtezők utolsó ablakában is van esélyünk kijutni a világbajnokságra, csak ráadás. Tizenegy éve vagyok szövetségi kapitány, és sosem vallottunk szégyent” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a szakvezető.


    Szalay Ferenc, a szövetség (MKOSZ) elnöke kiemelte, hogy ez a nemzeti csapat mindig harcol, és soha nem adja fel.
    „Ott voltunk az Európa-bajnokságon, a világbajnoki selejtezőkön pedig helytálltunk, akármi lesz az utolsó két meccs eredménye. Az, hogy a FIBA a 15. helyen rangsorol minket, azt mutatja, hogy nemcsak mi látjuk magunkat jobbnak, hanem nemzetközi szinten is úgy gondolják, fejlődtünk” – jelentette ki az MKOSZ vezetője a nemzetközi szövetség európai selejtezős rangsoráról.


    A válogatott képviseletében Eilingsfeld János a küszöbön álló meccsekről beszélt.
    „Kemény mérkőzések várnak ránk Litvániában és hazai pályán a bosnyákok ellen, de csak a saját dolgunkra koncentrálunk. Ezúttal is mindkét meccset meg akarjuk nyerni, nem számolgatunk. Vannak hiányzók, de nem erre koncentrálunk, hanem arra, hogy minél jobban teljesítsünk” – utalt arra az Atomerőmű játékosa, hogy Hanga Ádám és Allen Rosco klubkötelezettségei miatt marad távol, Vojvoda Dávid pedig jogi és anyagi vitába keveredett korábbi ügynökével, ezért a nemzetközi szövetség (FIBA) felfüggesztette a játékjogát.


    A magyarok csütörtökön lépnek pályára Litvániában, majd vasárnap Szombathelyen zárják a vb-kvalifikációt a bosnyákok ellen. A válogatott történetének első világbajnoki szereplése két módon valósulhat meg: az első forgatókönyvben Montenegró mindkét hátralévő mérkőzését elveszíti, az Ivkovics-legénység pedig mindkét találkozóját megnyeri. A másik lehetőség egy hármas holtverseny, mivel ha a nemzeti együttes nem győz Litvániában, akkor a montenegróiakkal és a bosnyákokkal együtt 6/6-os mérleggel zár, és az egymás elleni eredmények, majd azon belül a pontarányok döntenek egy bonyolult számítás végén.    


    Az európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába, amely hétfőn fejeződik be. Mind a négy csoportból az első három válogatott utazhat az augusztus 25-től szeptember 10-ig tartó vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.


    A párizsi olimpia férfi kosárlabdatornájára automatikusan kap egy helyet a rendező Franciaország, hét kvóta pedig a vb-n talál gazdára. A fennmaradó négy helyről egy kétlépcsős ötkarikás selejtező dönt, az elsőre, a kontinentális szinten sorra kerülő előselejtezőre augusztusban kerül sor azon csapatok – köztük a magyarok – számára, amelyek bejutottak a vb-kvalifikáció második szakaszába.


    A magyarok a szeptemberi Európa-bajnokságon mind az öt csoportmeccsüket elvesztették Kölnben, s végül a 23. helyen zártak.
    
    A K csoport állása:
    
1. (és már vb-résztvevő) Franciaország 18 pont (831-620),

2. (és már vb-résztvevő) Litvánia 18 (770-718),

3. Montenegró 16,

4. Bosznia-Hercegovina 15 (776-834),

5. MAGYARORSZÁG 15 (720-788),

6. Csehország 13

    A magyarok további mérkőzései:
    
csütörtök: Litvánia-Magyarország, Klaipeda 18.30
vasárnap: Magyarország – Bosznia-Hercegovina, Szombathely 19.00

Fel