Kosárlabda

Férfi kosárlabda NB I – Perl Zoli vezérletével egyenlített a Falco

A címvédő Szombathely hazai pályán nagy hajrával legyőzte az alapszakaszgyőztes Szolnokot a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik mérkőzésén, ezzel 2-2-re kiegyenlített az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.


    Eredmény:
    döntő, 4. mérkőzés:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Szolnoki Olajbányász 76-70 (16-19, 22-22, 14-21, 24-8)

Legjobb dobók: Perl 28, Bruinsma 15, Keller 14, Barac 10, illetve Cakarun 13, Badzim 13, Warner 13, Subotic 12
    Az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2-2.

    Az alapszakaszt 20/6-os győzelmi mérleggel nyerő Szolnok – amely áprilisban bronzérmet szerzett a Magyar Kupában – a döntő nyitányán, odahaza 80-77-re verte a Falcót. A 2019-ben aranyérmes vasiak múlt kedden az Arena Savariában 99-73-ra nyertek, kiegyenlítve a párharcban. Pénteken a 12. bajnoki döntőjüket vívó Tisza-partiak óriási csatában, hosszabbítás után 81-77-re legyűrték riválisukat, így 2-1-es előnnyel utaztak Szombathelyre.


    A negyedik csatát 5-0-lal kezdte a kétszeres bajnok Falco, csakhogy Perl Zoltán remeklését remekül ellensúlyozta az Angelo Warner és Bojan Subotic vezérelte Olaj, amely hárompontos előnnyel fordult a második negyedre. A folytatásban kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán sok hibával, javarészt a kilencedik bajnoki aranyukra hajtó vendégek vezettek, a nagyszünetben 38-41 volt az állás.


    A félidei statisztikából kitűnt, hogy a két gárda összesen 21 triplával próbálkozott, ezekből azonban csak hat volt sikeres (2, illetve 4), és hogy a Falco annak ellenére volt hátrányban, hogy hattal több lepattanót szedett (19/13). Az első húsz perc legjobbja a válogatott Perl volt 13 ponttal.


    Térfélcsere után eleinte a házigazdák diktálták a tempót, majd a 23. perctől már ismét ők futottak az eredmény után. A túloldalon Gasper Potocnik együttesében a szerb Subotic és horvát Marjan Cakarun vitte a prímet, minek következtében a meccs során először hét pontra nőtt a különbség (48-55). Az 52-62-ről induló zárószakaszban azonban kiütközött, hogy a Szolnoknál négyen is négy személyi hibával, vagyis a kipontozódás szélén állnak, s a Magyar Kupában címvédő vasiak – az ellenfél kulcsembereinek kényszerpihenőjét kihasználva – öt perc alatt, egy 15-3-as rohammal ledolgozták hátrányukat, majd fordítottak (67-65). Roko Badzim triplájával kisvártatva ismét az Olaj volt előrébb, a hajrá így izgalmasan alakult, Perl 26. pontjával az utolsó perc 73-68-cal kezdődött. Az alföldiek innen már nem tudtak fordítani, így a zárónegyedet 24-8-ra nyerő Falco 2-2-re kiegyenlített a fináléban.


    A döntő ötödik, utolsó mérkőzésére szerdán 20 órakor kerül sor Szolnokon.

Fotó: MKOSZ

Fel