Kézilabda

Férfi kézilabda-Vb: Ma az elődöntőért harcolnak Bánhidiék

Ma 20 óra 30 perces kezdéssel az elődöntőért csatázik a magyar férfi kézilabda válogatott az egyiptomi világbajnokságon Franciaország csapatával.

A francia válogatott igazi “tornacsapat”, hiszen többnyire a kezdeti nehézségeket meghazudtolva rendre egyre javuló formát mutat a világversenyeken.

Igaz, az utóbbi években nem ők uralták az összes tornát, de a keretük, és az eddigi egyiptomi világbajnokságon mutatott teljesítményük alapján úgy tűnik, ismét dobogós helyre áhítozok a Guillaume Gille vezette alakulat. A 20 fős keretben mindössze öt olyan játékost találunk, akik nem BL- vagy EKL-csapatban kézilabdázik. Jól mutatja a csapat erejét, hogy a Desbonnet helyére beugró Wesley Pardin – a PAUC Handball kapusa – a norvégok elleni első csoportmérkőzésen 45 százalákos hatékonysággal hárította a skandináv bombákat a végül 28-24-re megnyert találkozón. Ausztriát simán, 35-28-ra legyőzte Franciaország a csoportkörben, azonban Svájc ellen csak épphogy sikerült nyernie (25-24). A középdöntőben aztán a franciák ismét nehezen tudták csak legyőzni Algériát (29-26) – a találkozó szinte végig szoros volt -, de a portugálok elleni utolsó találkozójukon működésbe lépett a már megszokottnak mondható formaidőzítés, hiszen szinte átrohantak ellenfelükön, a végeredmény 32-23-as, magabiztos francia győzelem lett.

Kentin Mahé és Luc Abalo révén magyar kötődés is van a két válogatott között, hiszen előbbi a Telekom Veszprém játékosa, míg utóbbi Máthé Dominik csapattársa Elverumban. A két együttes egymás elleni mérlege a mieinknek kedvez, 38 találkozóból 19 alkalommal győzött a magyar válogatott, háromszor végződtek döntetlennel és 16-szor magyar vereséggel az összecsapások. Legutóbb 2016-ban egy felkészülési mérkőzésen lépett egymás ellen pályára a két alakulat, a touloni találkozót a franciák nyerték, azonban az utolsó világversenyen született egymás elleni eredménye 2012-ből van, a szerbiai Európa-bajnokság csoportmérkőzésén 26-23-ra a magyar válogatott nyert.

A magyar válogatott vb-kerete:
Kapusok: BORBÉLY Ádám (Veszprémi KKFT), MIKLER Roland (MOL-Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya), RODRIGUEZ ALVAREZ Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (Csurgói KK), NAGY Bence (Ferencváros), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), ROSTA Miklós (MOL-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), SZITA Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya)

A francia válogatott kerete:
Kapusok: Vincent GERARD (Paris Saint-Germain Handball), Yann GENTY (Paris Saint-Germain Handball), Remi DESBONNET (USAM Nimes Gard)
Jobbszélsők: Yanis LENNE (Montpellier HB), Luc ABALO (Elverum Handball), Valentin PORTE (Montpellier HB)
Jobbátlövők: Nedim REMILI (Paris Saint-Germain Handball), Melvyn RICHARDSON (Montpellier HB), Dika MEM (Barca), Adrien DIPANDA (Saint-Raphael Var Handball)
Irányítók: Kentin MAHÉ (Telekom Veszprém), Nicolas CLAIRE (PAUC Handball)
Beállók: Nicolas TOURNAT (HC Lomza Vive Kielce), Luka KARABATIC (Paris Saint-Germain Haandball), Ludovic FABREGAS (Barca)
Balátlövők: Romain LAGARDE (Rhein-Neckar Löwen), Timothey N’GUESSAN (Barca), Jean Jacques ACQUEVILLO (USAM Nimes Var Gard)
Balszélsők: Michael GUIGOU (USAM Nimes Gard), Hugo DESCAT (Montpellier HB)

Szövetségi kapitány: Guillaume GILLE

Fel