Kézilabda

Férfi kézilabda-vb: a németeknek örömet okoz a csoportbeosztás

A magyar válogatottal azonos négyesbe került németek nagyon örülnek a januári, egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szombat este elkészült csoportbeosztásának.

A magyarok és a németek mellett Uruguay és a Zöld-foki Köztársaság együttese szerepel majd az A-csoportban. Mind a nyolc négyesből az első három jut a középdöntőbe, ahol négy darab hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, és mindegyikből az első kettő jut a negyeddöntőbe.

„Ez egy remek csoport” – mondta Alfred Gislason, a németek szövetségi kapitánya.

Uwe Gensheimer csapatkapitány úgy vélekedett, a magyarok nagyon jól szerepeltek idén januárban az Európa-bajnokságon – ahol végül a kilencedikek lettek –, ennek ellenére a német csapat a csoportgyőzelem esélyese, és szeretnének is megfelelni ennek a szerepnek.

Johannes Bitter kapus is úgy fogalmazott, mindenképpen ők az esélyesek az első hely megszerzésére ebben a „nagyon érdekes csoportban”. Hozzáfűzte, a magyarokon kívül erős ellenfelekkel csak később találkoznak.

A középdöntőben Brazília, Tunézia, Lengyelország és Spanyolország közül három csapat vár az A csoport továbbjutóira.

„Minden tiszteletem a Zöld-foki Szigetek és Uruguay csapatáé, de őket le kell győznünk, és a Magyarország elleni kulcsmeccset is meg kell nyernünk, ha jó pozícióból akarjuk kezdeni a középdöntőt” – mondta Andreas Michelmann, a német szövetség elnöke.

„Első ránézésre könnyű a sorsolásunk. Örülök, hogy eleinte lesz néhány mérkőzésünk, amely a fejlődésünket szolgálja” – vélekedett Bob Hanning alelnök.

A január 13. és 31. közötti torna lesz a 27. férfi világbajnokság, de az első, amelyen már 32 csapat szerepel. A mérkőzéseknek Kairó két csarnoka, valamint Gíza és Alexandria ad majd otthont.

A szervezők a koronavírus-járvány miatt rendkívül szigorú óvintézkedésekkel készülnek a tornára: például felkérték a nemzetközi szövetséget (IHF), hogy néggyel növelje a keretek létszámát, így az esetleges koronavírus-gyanús játékosok pótlása könnyebben megoldható lenne.

Alfred Gislason is megemlítette, hogy a játékosoknak rövid idő alatt sok mérkőzésük lesz – mostantól a világbajnokság kezdetéig, majd a tornán is – ezért sokat segítene, ha 16 játékos helyett húsz alkothatná a kereteket.

2021-ES FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport: 
Németország, MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport: 
Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Észak-Amerika 1. számú csapata
F-csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport: Svédország, Egyiptom, Csehország, Dél-Amerika 4. számú csapata
H-csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A 32 csapatos tornának 2021. január 13. és 31. között Egyiptom ad otthont.

Fel