Kézilabda

Férfi kézilabda NB I – Kiütéses veszprémi győzelem a döntő első meccsén

A Veszprém házigazdaként 35-24-re legyőzte a címvédő Szegedet a férfi kézilabda NB I döntőjének első, csütörtöki mérkőzésén.

A visszavágóra vasárnap 18 órától kerül sor Szegeden.


Telekom Veszprém-MOL-PICK Szeged 35-24 (13-14)
K&H férfi kézilabda liga, döntő, első mérkőzés, Veszprém Aréna, 5224 néző. Vezeti: Gjeding, Hansen (dánok)
Telekom Veszprém: Sterbik – Gajic 9/6, Nagy 3, Lékai 3, Blagotinsek 1, Mackovsek 1, Manaszkov 3. Csere: Mikler (kapus), Terzic, Nilsson 3, Tönessen 2, Ilics 1, Mahé 2, Nenadics 6.  Vezetőedző: David Davis.
MOL-PICK SZEGED: Alilovic – Sostaric 2, Maqueda 5, Gaber, Bánhidi 3, Källman 1, Bombac. Csere: Sego (kapus), Zsitnyikov 4, Canellas 8/4, Bodó, Sigurmannsson 1/1, Henigman. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítás: 14, ill. 8 perc.
Hétméteres: 6/6, ill. 8/5    A vendégektől Alen Blazevic hátsérülés, az idény végén egyaránt távozó Balogh Zsolt és Pedro Rodríguez pedig taktikai okok miatt hiányzott. A hazaiaknál a visszavonuló Nagy László és Momir Ilic, valamint a Szegedre igazoló Mikler Roland az utolsó mérkőzését játszotta hazai pályán, Manuel Strlek, Gasper Marguc, illetve a sérült Jamali Iman és René Toft Hansen viszont nem szerepelt a keretben. A mérkőzést a dán Martin Gjeding, Mads Hansen bírópáros vezette, a zsűriasztalnál pedig osztrák és belga versenybíró foglalt helyet. Munkájukat videó információs rendszer (VIR) segítette, erre korábban csak világversenyeken, az európai kupák végjátékában, illetve a dán bajnokságban volt példa.

Fotó: MKSZ


    A világ- és Európa-bajnok spanyol Joan Canellas irányításával jól kezdett a címvédő, a veszprémiek dolgát ráadásul három kiállítás is nehezítette az első negyedórában. A folytatásban javult a házigazdák védekezése, megfordították az állást, és amikor már három góllal vezettek, Juan Carlos Pastor szegedi vezetőedző időt kért és kapust cserélt, Mirko Alilovic helyére Marin Segót küldte be (11-8). Csapata a szezon végén szintén távozó horvát hálóőr bravúrjaira alapozva hét perc alatt fordított, a Veszprém viszont több mint hét percig nem talált a hálóba, sőt az első félidő hajrájában harmadik kiállítása miatt elveszítette védelme egyik alapemberét, a szlovén Blaz Blagotinseket.
    A szünetben a csongrádiak álltak jobban (14-13), majd a folytatásban a Veszprém 15 perc elteltével visszavette a vezetést. Az ugyancsak csereként beállt Mikler Roland remekül védett, együttesének 4-0-s sorozatára Pastor ismét időkéréssel reagált, ám csapata 11 perc alatt mindössze egyszer talált be.
    Néhány percig az irányító Lékai Máté volt a hazaiak balszélsője, mert a macedón Dejan Manaszkov megsérült, amikor nekiütközött a zsűriasztalnak. Az 54. percben Jorge Maqueda gólja szakította meg a hazaiak 14-2-es sorozatát, amelyhez Mikler mellett az irányító Petar Nenadic is kiváló teljesítménnyel járult hozzá. A váratlanul nagy különbséggel zárult rangadót a pályára visszatérő Manaszkov üres kapus gólja zárta le.
    A két csapat a mostani idényben negyedszer találkozott egymással, a Veszprém először győzött, a Szeged pedig első alkalommal kapott ki a bajnoki szezonban.

Fel