Kézilabda

Férfi kézilabda Eurokupa – Nagy László: nem gond, hogy hiányosak vagyunk

Nagy László csapatmenedzser szerint nem gond, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatottnak hiányos összetételben kell pályára lépnie a szerdai és a szombati Eurokupa-mérkőzéseken.

    “Hiányosak vagyunk, de ezzel semmi gond. Olyanok kapnak lehetőséget, akik eddig kevesebbet szerepeltek a csapatban, vagy még nem voltak válogatottak” – nyilatkozta a magyar szövetség alelnöke az M4 Sport hétfői, Kézilabda magazin című műsorában.


    Hozzátette, aki negatív koronavírus-tesztet produkált, az lehetett válogatott, majd megjegyezte, hogy ezt lehet viccesen, félkomolyan és komolyan is érteni. Nagy László leszögezte, a nehézségek ellenére remek a hangulat a keretben, mindenki nagy figyelemmel és fegyelemmel végzi a munkáját.


    “Van is értelmük ezeknek a meccseknek, és nincs is. Szerettünk volna komplett társasággal edzeni és játszani, így viszont lehetőségünk van a fiatalokat előterébe helyezni és beépíteni” – magyarázta. Az elvárásokról annyit mondott, az edzéseken megkövetelt játékot szeretnék viszontlátni az összes játékelemben, az eredménytől függetlenül.


    Mivel Gulyás István szövetségi kapitány is megfertőződött a koronavírussal, mindkét mérkőzésen a spanyol másodedző, José María Rodriguez Vaqero, valamint Nagy László irányítja majd a nemzeti együttest.


    Gulyás István elmondta, a múlt héten voltak tünetei, és bár jelenleg jól van, egyre nehezebben viseli a bezártságot.


    “Nagyon szenvedek, mert a csapat itt van Veszprémben, tőlem két kilométerre edzenek” – nyilatkozta.


    A szakvezető kifejtette, hogy az októberi összetartás is elmaradt, és most is foghíjas a keret, leginkább a belső posztokon vannak hiányzók. A keret összeállításakor az volt az egyik alapelvük, hogy senkit nem akartak behívni hosszú kihagyás után.


    Gulyás elárulta, a jövő hét végéig kell leadni a 35 fős bő keretet a januári egyiptomi világbajnokságra, és a mostani kényszerhelyzet következtében ismét van lehetőségük több variációra felkészülni.


    A spanyolok sem a legerősebb keretükkel készülnek, ugyanis a lengyel Lomza Vive Kielce visszarendelte Álex Dujshebaevet, Daniel Dujshebaevet és Ángel Fernándezt. A három játékos már félúton volt Magyarországra, amikor értesítették őket, hogy vissza kell térniük Kielcébe, ugyanis koronavírusos megbetegedésre bukkantak a klubcsapatuknál. A Barcelona balszélsője, Aitor Arino sem állhat a szakmai stáb rendelkezésére.


    A magyar-spanyol mérkőzést szerdán 18.15-től rendezik Veszprémben, majd a magyarok szombaton 18 órától a horvátok vendégei lesznek Eszéken. A sorozat negyedik résztvevője Szlovákia.


    A most rajtoló és május elejéig tartó Eurokupában rendszerint azok a csapatok indulnak, amelyek már kijutottak a következő Európa-bajnokságra, ezért nem vesznek részt a selejtezősorozatban. A magyarok a szlovákokkal együtt házigazdái lesznek a 2022-es tornának, így a kontinensbajnoki címvédő spanyolokkal, valamint a legutóbb ezüstérmes horvátokkal játszanak az európai szövetség versenysorozatában idén ősztől jövő tavaszig.

    A magyar válogatott 19 fős kerete:
    kapusok:
Bősz Dániel (Balatonfüred), Mikler Roland (Szeged), Székely Márton (Veszprém)
    jobbszélsők:
Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Tóth Ádám (Dabas)
    jobbátlövők:
Leimeter Csaba (Csurgó), Máthé Dominik (Elverum, norvég), Ilic Zoran (Orlen Wisla Plock, lengyel)
    irányító:
Hanusz Egon (Csurgó)
    beállók:
Rosta Miklós (Szeged), Szűcs Bence (Balatonfüred), Vajda Huba (Veszprémi KKFT)
    balátlövők:
Bodó Richárd (Szeged), Borsos Tamás (Csurgó), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Orlen Wisla Plock), Varga Márton (Balatonfüred)
    balszélsők:
Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (Ferencváros)

Fel