Kézilabda

Férfi kézilabda Eurokupa – Az Európa-bajnok spanyolok vendégeként nyertek a magyarok

A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-28-ra győzött szerda este az Európa-bajnok Spanyolország vendégeként Antequerában, az Eurokupa ötödik fordulójában.Férfi EHF EURO CUP, 5. forduló
SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG 28-30 (15-14)
Malaga, játékvezetők: Bonaventura, Bonaventura.
SPANYOLORSZÁG: Corrales, Pérez de Vargas (kapusok), Balaguer 1, Canellas 3, Entrerrios 2, Fernandez 2, Figueras 8, Guardiola, Gurbindo, Izquierdo 1 (1), Maqueda 2, Marchan, Morros, Rivera, Sarmiento 6, Sole 3. Edző: Jordi Ribera.
MAGYARORSZÁG: Mikler, Székely (kapusok), Bánhidi 8, Bodó 1, Bóka 3, Bujdosó, Hanusz 1, Leimeter 3, Lékai 3, Ligetvári, Máthé 4 (2), Rodriguez 3, Rosta, Sipos, Szita 4, Topic. Edző: Gulyás István.
Kiállítások: 6, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 2/2.

    Az előzetesen kihirdetett magyar keretből Ancsin Gábor és Hornyák Péter sérülés, Győri Mátyás pedig rosszullét miatt kikerült, helyettük Bujdosó Bendegúz és Leimeter Csaba csatlakozott a csapathoz.


    Rodrigo Corrales és Mikler Roland is remekül kezdett a kapuban, így a vendégek az ötödik, a hazaiak pedig csak a kilencedik percben – 0-4-nél – találtak be először. Kiválóan védekeztek a magyarok, és a labdaszerzéseket kihasználva gyors ellentámadások végén szerezték góljaikat. Az első negyedóra végén még 9-3-ra vezetett a magyar válogatott, ám ezt követően a spanyolok megkezdték a felzárkózást. Jordi Ribera után Gulyás István szövetségi kapitány is időt kért, utóbbi ráadásul kétszer is, mivel a magyarok védekezése a cserék után jelentősen romlott, így a 25. percben a házigazdák egyenlítettek (12-12). Ekkor már a spanyolok éltek a gyors ellenakciók lehetőségével, ezért a szünetben már ők vezettek 15-14-re.


    A második félidőben a házigazdák két gólnál nagyobb különbséggel nem tudtak ellépni, a magyarok ezúttal kevesebbet és taktikusabban cseréltek, és a hajrában ismét előnybe kerültek. A labdaeladásokat Mikler bravúrjai ellensúlyozták, erre alapozva csapata másfél perccel a vége előtt 29-27-re vezetett. Adrian Figueras betalált, de Szita Zoltán gólja eldöntötte a meccset. A hazaiak utolsó támadása ismét Mikler védésével zárult, így a magyar válogatott 2015 januárja után tudott ismét nyerni Spanyolországban.


    A mezőny legeredményesebb játékosai közül a spanyol Figueras nyolc, Daniel Sarmiento hat, a magyar Bánhidi Bence nyolc, Máthé Dominik és Szita Zoltán pedig négy-négy gólt lőtt. Mikler Roland 45 lövésből 18-at védett.


    A két együttes 39. egymás elleni meccsén húsz spanyol győzelem és öt döntetlen mellett 14. alkalommal nyertek a magyarok.


    Az Eurokupában a jövő januári, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában nem szereplő csapatok, azaz a rendező országok válogatottjai, valamint a legutóbbi kontinensviadal két döntőse, Spanyolország és Horvátország vesznek részt.


    A magyarok szombaton 14.10-től Veszprémben a horvátok ellen zárják a sorozatot.

    Az állás:

1. Magyarország 8 pont/5 mérkőzés,

2. Horvátország 6/3,

3. Spanyolország 2/4,

4. Szlovákia 0/4

Fotó: MKSZ

Fel