Kajak-Kenu, Evezés

Evezős Világ Kupa – A kapitány Galambos és a fiatalok plovdivi eredményével volt elégedett

Szierer János szövetségi kapitány a múlt hétvégi, plovdivi evezős világkupán szerepelt magyar hajókat illetően a legnagyobb érdeklődéssel várt egységgel elégedetlen volt, ellentétben Galambos Péter és a fiatalok teljesítményével.

    A szakvezető hétfőn az MTI-nek elmondta: a szakmai szempontokat figyelembe véve elsősorban az új összetételben rajthoz álló normálsúlyú kétpár, Juhász Adrián és Pétervári-Molnár Bendegúz szereplésére volt kíváncsi.
    “Sajnos nem pozitív a kép. Jelenleg ők ketten a legjobb fizikai képességekkel rendelkező magyar evezősök, de annyira különböző a mozgásuk, hogy csak nagyon hosszú munkával lehetne őket összecsiszolni” – hangsúlyozta.
    A kapitány hozzátette: a sportágukban ilyen esetre van egy mondás.
    “Egy páros vagy jól megy már a második edzésen, vagy kell hozzá két év. Esetükben utóbbi valószínűsíthető, valamint az, hogy az egység ebben a felállásban nem megy tovább” – árulta el.
    A páros az első válogatót követő szakmai döntés következményeként április közepe óta készült együtt. Korábban Pétervári-Molnár az egypárra fókuszált, Juhász pedig Simon Bélával ment kettest, a riói olimpián ők hárman képviselték a magyar evezősöket.
    A magyar szövetség (MESZ) legfőbb szakmai vezetése szerdai megbeszélésén értékeli a vk-szereplést, és dönt a jövőt illető kérdésekről. Mindenekelőtt a május utolsó napján kezdődő Európa-bajnokság magyar résztvevőiről, miután a luzerni kontinensbajnokságra péntekig kell nevezni az induló egységeket.

Fotó: Origo


    A normálsúlyú ketteseknél a 11. lett (B döntő 5.) Polivka Dóra és Krémer Eszter, a két evezős formája a kapitány szerint a sikeres tavalyi év után egyelőre csak döcögős. 
    “Szétcsúszott a technikájuk, ami az edzőjük számára is érthetetlen egyelőre” – árulta el Szierer, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az edzések érdekében “beáldozzák” az Eb-részvételt.
    A kapitány kiemelte: a fiatal párosok viszont meglepetésszerűen jól mentek, U23-as korosztályúként a felnőttek között is megállták a helyüket, bár a mezőny “foghíjas” volt.
    “Nem a teljes mezőny indult, nagyjából olyan ötvenszázalékos. Ettől függetlenül mindhárom fiatal magyar páros nagyszerűen szerepelt” – mondta Szierer
    Az Ács Kristóf, Bácskai Máté férfi, valamint a Gadányi Zoltána, Preil Vivien női normálsúlyú kétpár az ötödik helyen zárt, míg a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes ezúttal a normálsúlyúak között indult, és végzett a 9. helyen (B döntő 3.).
    “Ki kell emelnem még a könnyűsúlyú egypárban fölényes vk-győzelmet arató Galambos Pétert, akin meglátszott, hogy tavaly ősz óta teljes intenzitással alapozott. Az előző szezonban ilyenkor már három betegségen, azok miatt pedig hosszabb kihagyáson volt túl” – közölte a kapitány.
    Az idei év fő eseménye az augusztus végi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.

Fel