Kajak-Kenu, Evezés

Evezős Eb – Három számban indulnak a magyarok

Három számban indulnak a magyar evezősök a május utolsó napján kezdődő luzerni Európa-bajnokságon.

    Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban, Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban, míg Juhász Adrián és Simon Béla a kettesek mezőnyében áll rajthoz.
    “A magyar szövetség legfőbb szakmai vezetése értékelte a múlt heti, plovdivi világkupa eredményeit, és a Juhász, Pétervári-Molnár alkotta kétpárt illetően úgy döntött, hogy a kísérleti egység ne versenyezzen tovább” – mondta a szakvezető.
    Szierer hozzátette: az április közepén hozott változtatással az volt a céljuk – Pétervári-Molnár addig egypárban, Juhász pedig Simonnal kettesben ült -, hogy még erősebb egységet találjanak, amely így az augusztus végi, linzi világbajnokságon nagyobb eséllyel pályázhatott volna az olimpiai kvalifikáció megszerzésére.

Fotó: Twitter


    “A Juhász, Pétervári-Molnár párosnak sok időre és közös munkára lett volna szüksége, de a vb-ig hátralévő idő rövidsége miatt a kísérletet végül elvetettük. Az olimpiai kvalifikációra viszont úgy is megvan az esély, hogy Bendegúz és Adrián is a korábbi hajójához tért vissza” – nyilatkozta Szierer.
    A férfi kettest szerdán és csütörtökön három felállásban próbálták ki Szolnokon: Juhász és Simon mellett az U23-as Szabó Márton kapott lehetőséget a bizonyításra.
    “Simon és Szabó párosa tudta a leggyengébb időt, viszont Juhász és Szabó pályája biztató volt, utóbbi egy másodperccel maradt el a legjobb felállástól, a Juhász, Simon hajótól. Így végül ők indulhatnak az Eb-n” – mondta a szakember.
    Kiemelte: a legjobb időeredményen túl mellettük szólt még, hogy tíz éve egy hajóban eveznek, de “jó tudni, hogy van egy másik, hasonló teljesítményre képes” egység is. Szabónak így a szezonban egyelőre az U23-as korosztályban tűznek ki feladatokat.
    “Annyi még a változás a Juhász, Simon egység esetében, hogy a jövőben ismét régi edzőjükkel, a hozzájuk hasonlóan szintén szolnoki Molnár Dezsővel készülnek majd Eros Goretti helyett” – árulta el Szierer, majd hozzátette,  abban látták a páros formaingadozásának az okát, hogy edzőjükkel bár gyakran találkoztak, nem volt meg a napi kontrolljuk.
    Szierer a jelenlegi magyar mezőnyben legerősebb női egységként elkönyvelt Polivka Dóra és Krémer Eszter kettessel kapcsolatban – amely 11. lett a szezon első vk-versenyén – megerősítette, hogy nem indulnak el az idei kontinensbajnokságon.
    “Sikeres tavalyi év után az idei formájuk döcögős, így támogattam edzőjük és klubjuk kérését, miszerint az Eb helyett inkább készüljenek. A következő versenyük, amelyen bizonyíthatnak, a poznani világkupa lesz június 21. és 23. között” – mondta a szakember.

Fel