Labdarúgás

EURO-2020 – Észak-Macedónia kikapott története első Eb-mérkőzésén

Észak-Macedónia labdarúgó-válogatottja vasárnap 3-1-re kikapott története első Európa-bajnoki mérkőzésén az osztrák csapattól, amely viszont hetedik találkozóján először győzött a kontinensviadalokon.


    Európa-bajnokság, 1. forduló, C csoport:
Ausztria – Észak-Macedónia 3-1 (1-1)

Bukarest, 13 ezer néző, v.: Andreas Ekberg (svéd)
    gólszerzők: Lainer (18.), Gregoritsch (78.) Arnautovic (90.), illetve Pandev (28.)
    sárga lap: Lainer (85.), illetve Trajkovski (42.), Alioski (52.)

    Ausztria:
   
Bachmann – Lainer, Dragovic (Lienhart, a szünetben), Hinteregger, Ulmer – Baumgartner (Gregoritsch, 58.), Laimer (Baumgartlinger, 93.), Schlager (Ilsanker, 94.), Alaba – Sabitzer – Kalajdzic (Arnautovic, 58.)

    Észak-Macedónia:
    
Dimitrievski – Nikolov (Bejtulai, 63.), S. Ristovski, Velkovski, Musliu (M. Ristovski, 87.), Alioski – Bardhi (Trickovski, 82.), Ademi, Elmas – Pandev, Trajkovski (Kostadinov, 63.)

    I. félidő:
    
    18. perc: Sabitzer a bal oldalról ívelt át az ellenfél tizenhatosának jobb oldalára, ahol a Lainer a levegőben úszva belsővel a hosszú sarokba helyezett (1-0).
    28. perc: Hinteregger Sabitzerbe rúgta a labdát, amely az osztrák kapu felé pattant, a kivetődő kapust többek között saját védője, Alaba zavarta, így Pandevnek csak annyi dolga volt, hogy az üres kapuba passzoljon (1-1).

    II. félidő:
    
    78. perc: Alaba bal oldali beadását követően Gregoritsch a kivetődő kapust megelőzve az üresen maradt kapuba lőtt öt méterről (2-1).
    90. perc: Bejtulai felszabadítása Laimerről pattant Arnautovic elé, aki a kapus mellett elhúzva keresztbe vezette a labdát a tizenhatos vonalán, majd a kapu közepébe lőtt (3-1).

    A nagy nemzetközi tornán először szereplő északmacedón csapat kezdte aktívabban a mérkőzést, de komoly helyzetet nem tudott kidolgozni. Ellenben az osztrákok az első lehetőségüket gólra váltották. Ezt követően kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, az újonc pedig egy szerencsés góllal egyenlített Pandev révén, aki így Gera Zoltánt megelőzve 37 évesen és 321 naposan minden idők második legidősebb gólszerzője lett az Eb-k történetében. A szünetig újabb találat nem született.


    A második félidőre az osztrák csapat magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, az első lehetőséget mégis a rivális hagyta ki. Nem sokkal később viszont már Dimitrievski óriási bravúrral tolta ki Gregoritsch bal sarokba tartó fejesét. Bár a folytatásban is Ausztria válogatottja birtokolta többet a labdát, de az ellenfél gyors ellentámadásai legalább olyan veszélyesek voltak. A végig jó iramú találkozót a hajrá kezdetén a csereként beállt és nagyon agilisan futballozó Gregorisch találata döntötte el, amely az Eb-k történetének 700. gólja volt. A végén még Arnautovic is betalált a kitámadó, egyben elfáradó rivális kapujába.


    A MOL Fehérvár FC védője, Visar Musliu kezdőként 86 perc játéklehetőséget kapott, az Újpest FC hátvédje, Kire Ristevski viszont a cseresorból nézte végig a meccset.

Fel