Kosárlabda

Elhunyt dr. Bácsalmási László

Újra gyászol a magyar kosárlabdasport: 77 éves korában elhunyt dr. Bácsalmási László. -írta a hunbasket

Édesapja a legendás, sokszoros magyar atléta, Bácsalmási Péter, aki az 1932-es Los Angeles-i és a ’36-os berlini olimpián is a magyar csapat zászlóvivője volt. Az atletizálás mellett kosarazott is, 1942-ben e sportágban volt bajnok. Dr. Bácsalmási László a sport és a tanítás, az oktatás területén édesapja példáját követte, aki sikeres versenyzői pályafutását befejezve a TF-en oktatott, volt tanszékvezető és igazgatóhelyettes. Dr. Bácsalmási László személyében egy igazi régi vágású úriember távozott közülünk. Legnagyobb edzői sikerét a BSE 1983-as Ronchetti-kupa győztes csapatánál érte el: ő segítette a szakvezető, hozzá hasonlóan úriember, Szabó Ödön munkáját. 

Fotó: SOTE

Az atyai jó példa mellett talán az utóbbi évtizedekben a sportpályákon elharapódzó durva, agresszív hangnem miatt is fordult a kispadok forró, feszült légköre helyett egyértelműen a tanítás, a katedra inkább az ő szelíd, csendes habitusához sokkal közelebb álló világa felé.

Dr. Bácsalmási László több kosaras szakkönyveknek volt társszerzője, szinte minden szinten részese volt az edzőképzésnek, évtizedeken át tanította, oktatta a kosárlabdát. Tette mindezt az oktatás és a sportág iránti mérhetetlen alázattal, s a tanítványok iránti mély empátiával, szeretettel és tisztelettel – jó néhány pályakezdő, fiatal edzőt segítve, mentorálva. 

Őszinte részvétünk a családjának! 

Dr. Bácsalmási László – nyugodjék békében!

Fel