Labdarúgás

Budapest Honvéd: nagyobb költségvetés, több saját nevelésű játékos

A Budapest Honvéd labdarúgócsapatának új tulajdonosai szeretnék megemelni az előd, George F. Hemingway által szakmai szempontból – szavaik szerint – magasra tett lécet, és a korábbi évekhez képest jobban számítanának a klub saját nevelésű fiataljaira, valamint a kispestiek volt kiválóságaira.

    A Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. hétfőn jelentette be, hogy megvette a klub százszázalékos tulajdonrészét. A tulajdonosok részéről Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a kispesti együttessel kapcsolatos terveikről. 
    Mendelényi Dániel közölte: a futball az életük szerves részét képezi, a sportággal kapcsolatban pedig meg van győződve arról, hogy az több, mint egy csapatsport, annak rendkívül jelentős a társadalomformáló ereje.
    „Remélhetőleg a mi szerepvállalásunk is többről szól majd, mint csak a futballról” – tette hozzá. Megemlítette, hogy gyerekként első mérkőzésén a kispesti stadionban volt, ahová édesapja vitte ki, aki közeli ismeretségben volt az akkori játékosokkal.     „Szeretjük a stadionok hangulatát és a szurkolókat. Mi is azok vagyunk, ami megkönnyíti a helyzetünket” – mondta.
    A gazdasági működéssel kapcsolatban kiemelte: minden szponzor jó szponzor, de közülük az a legjobb, amely nemcsak pénzzel támogatja a klubot, hanem ezt a kispestiek iránt érzett szenvedéllyel teszi. 
    „Azt tervezzük, hogy a Honvéd költségvetése a mostaninál magasabb legyen, és ez a jövőben folyamatosan növekedjen. A szakmától várjuk a tervezést, javaslatot, mi pedig igyekszünk ehhez a megfelelő anyagi hátteret biztosítani” – nyilatkozta.
    A tervezett erősítésekről, a lejáró szerződésekről – meghatározó játékosok mellett a vezetőedző, Supka Attila megállapodása is lejár a nyáron – nem mondott konkrétumokat. 
    „Pár napja foglalkozunk ezzel a kérdéssel, így most csak annyit tudok mondani, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy jól sikerüljön az átigazolás. Nemcsak a szurkolók izgulnak, hanem mi is” – közölte.
    Mendelényi megemlítette: programot dolgoznak ki annak érdekében, hogy a saját akadémiájukról kikerülő fiatalokat minél nagyobb számban tudják beépíteni az első csapatba. Tervezik továbbá, hogy a szurkolói csoportokkal felvegyék a kapcsolatot. 

Fotó: Honvéd FC


    Bozó Zoltán megerősítette: a szakmai elvárásokat illetően a csapat nem lehet kishitű, céljuk a dobogó, lehetőség szerint annak is a legmagasabb foka, valamint a győzelem a Magyar Kupában. 
    „Ne feledjük, hogy két évvel ezelőtt a Honvéd bajnok volt, pedig a riválisok közül változatlanul meghatározó Ferencváros és a Videoton már akkor is teljesen más költségvetéssel dolgozott” – emelte ki Bozó. Hozzátette: húsz éve alapított cégük támogatóként régóta kapcsolatban áll a sporttal, de az, hogy a labdarúgásban ilyen szinten is szerepet vállaljanak, csak két évvel ezelőtt vált reálissá, amikor a sors összehozta őket George F. Hemingwayjel, aki tervezte a kispesti klub eladását.
    „Előbb részünkről született meg a végső döntés, majd tavaly nyáron kezdődtek el azok a folyamtok, amik a vásárláshoz vezettek” – fogalmazott. Jelezte: mindent megtesznek azért, hogy a klub gazdálkodása olyan jó maradjon, mint a korábbi tulajdonosnál. – „A Honvéd olyan élvonalbeli sportklub, amely nyereségesen működött, és biztosak vagyunk benne, hogy ez így marad a továbbiakban is.”
    Mint mondta, tulajdonosként a feladataik közé tartozik, hogy a klub anyagi forrásait kiegészítsék – akár szponzori bevétellel vagy játékértékesítés révén -, majd megemlítette, hogy a Honvédnak nincs főszponzora, tehát a klub komoly gazdasági tartalékokkal bír.
    Bozó Zoltán hangsúlyozta, hogy az eddigieknél jobban szeretnék bevonni a Honvéd életébe, akár a klub napi munkájába a kispesti egyesület korábbi klasszisait, az épülő Bozsik Stadion – amelynek átadását jövő nyár elejére tervezik – gazdaságos üzemeltetésével kapcsolatban pedig szerinte van még idejük kidolgozni a koncepciójukat. 
    „Ötleteink már vannak, igyekszünk majd nemzetközi tapasztalatokat is beépíteni” – fogalmazott.
    A The Hemingway Group leányvállalata, a Quinex America LLC hétfőn adta el a Honvéd Futball Club Kft. százszázalékos üzletrészét, amelyet 2006-ban vett meg. George F. Hemingway korábbi tulajdonos a csapat keddi edzését követően búcsúzott el a játékosoktól és a szakmai stábtól, s egyúttal bemutatta az új tulajdonosok képviselőjét, Lóránth Zoltánt, aki átvette a klub vezetését.
    Hemingway irányításával a kispestiek kétszer nyerték meg a Magyar Kupát, 2017-ben pedig bajnokok lettek. Az eddigi tulajdonos időközben felépítette a Magyar Futball Akadémiát. Forrás: MTI

Fel