Bajnokok Ligája

BL-selejtező – A belgrádi stadion elé állított tank okozott felháborodást Horvátországban

Míg a szerb szurkolók örömmel fogadták, Horvátországban felháborodást okozott, hogy az egykori jugoszláv hadsereg egyik T-55-ös harcjárművét kiállították a Crvena zvezda labdarúgócsapat tiszteletére a belgrádi Rajko Mitic stadion előtt a Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójának visszavágója, a svájci Young Boys elleni mérkőzés alkalmából.

    A kilencvenes évek véres délszláv háborúira emlékeztető, vörösre és fehérre festett szimbólum a horvátok szerint provokációnak számít, míg a Crvena zvezda rajongói oldala szerint csak szlogenjüket jelképezi, amely úgy szól: a gépezet elindult. 

M
    A harci bevetésre alkalmatlan, leszerelt járművet a stadion északi oldalánál állították ki, azon az oldalon, ahol a klub leghangosabb és legagresszívebb szurkolói szoktak ülni.


    Horvátország szerint az európai szövetségnek (UEFA) reagálnia kell az esetre és meg kell büntetnie a szerb csapatot a háború népszerűsítéséért. 
    Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint viszont nem történt semmi, ami felháborodásra adna okot, szerinte a tank voltaképpen “csak egy makett, hiszen nincsenek rajta lövésre alkalmas alkatrészek, és senkire sem jelent veszélyt”. Goran Vesic, Belgrád polgármestere szintén elutasította a bírálatokat, és közölte: nem vár semmilyen reakciót az UEFA-tól. 


    A tank kiállítása válaszlépésnek tekinthető arra, hogy a múlt héten Horvátországban álarcosok támadtak szerb szurkolókra két kávézóban is, ahol éppen a Crvena zvezda és a Young Boys első összecsapást nézték. A támadásokban öten sérültek meg. 


    A Crvena zvezda Bernben 2-2-es döntetlent játszott, a továbbjutáshoz a győzelem mellett a 0-0-s és az 1-1-es döntetlen is elegendő lenne.

Fel