Labdarúgás

Barcelonában focizhat ősszel az U12-es Danone Focikupa hazai győztese

Barcelonában képviselheti Magyarországot ősszel az az U12-es labdarúgócsapat, amely megnyeri a “Danone Focikupa a Gyermekekért” elnevezésű nemzetközi torna szerdai hazai országos döntőjét.

    A Vasas Fáy utcai sporttelepén megtartott 12 csapatos finálé délelőtti megnyitóján Fülöp Attila, a tornát támogató Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a sport és a labdarúgás talán az egyik legerősebb kötőerő a közösségekhez. 
    “Nálunk a gyerekvédelemben és a szociális területen az a legfontosabb, hogy ha baj van, akkor valakit valahová tartozóvá tegyünk. A kutatások alapján ugyanis attól boldog valaki, ha úgy érzi, hogy egy közösséghez tartozik” – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, hogy azok a gyermekek, akik fociznak, megtanulnak csapatban játszani, s akik már csapatban vannak, azok egy közösség tagjai. Fülöp Attila hozzátette: a sport és a labdarúgás azért is jó, mert az a csapat győz, amely az adott pillanatban kellően bátor és jobb tud lenni az ellenfelénél, függetlenül attól, hogy kisebb, vagy nagyobb országot képvisel.
    Gyergyói-Szabó Anita, a nemzetközi kupát közel 20 éve szervező, idén 100 esztendős Danone külső kommunikációs menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a torna célja évek óta változatlan: egészséges életmódra és kiegyensúlyozott táplálkozásra oktatni a fiatalokat, s mindezt egy felejthetetlen sportélményen keresztül. 

Fotó: infohodmezovasarhely.hu


    “Az egészséges életmód népszerűsítése azért kulcsfontosságú, mert Magyarországon továbbra is minden harmadik tíz év körüli gyereknél kritikusan alacsony a csontok növekedéséért felelős kalcium bevitele, negyedüknél pedig a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is messze elmarad az ideális mennyiségtől” – mondta Gyergyói-Szabó Anita, aki kiemelte, hogy cége szeretné kivenni a részét a társadalmi szemléletformálásból, s örömmel tapasztalják, hogy a 10-12 éves korosztály egyre többet tud a megfelelő táplálkozásról.
    A FIFA által is elismert, “Danone Focikupa a Gyermekekért” torna keretében 1999-ben még csak nyolc ország gyermekei rúgták a labdát, ma már azonban közel 30 ország mintegy 2,5 millió fiatalja teszi ezt, így a szervezők szerint az U12-es korosztályban ez a legnagyobb ilyen torna a világon.
    Az MLSZ Grassroots Programja és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által is támogatott hazai torna 12 regionális elődöntőjében idén 96 csapat 1200 játékosa rúgta a labdát, közülük a 12 legjobb együttes került az országos fináléba. A barcelonai nemzetközi döntőben magyar részről a tavalyi nyertes Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia csapata és az idei győztes vehet részt. A magyar fiatalok Barcelonában találkozhatnak majd Carles Puyollal, a katalán klub egykori kiválóságával, a torna 2019-es nagykövetével is.
    A Danone Focikupa állandó nemzetközi nagykövete immár tíz éve Zinedine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője, magyarországi fővédnöke Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja, hazai nagykövete pedig Vincze Ottó volt válogatott labdarúgó.

Fel