Kosárlabda

Az olasz csizma széttaposta a világbajnoki álmainkat

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 75-41-re kikapott Olaszországban a világbajnoki selejtezősorozat 11. fordulójában, ezzel eldőlt, hogy nem juthat ki a kínai vb-re.


Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak tudatában lépett pályára Varesében, hogy a vb-szereplés kivívásához mindkét hátralévő mérkőzését meg kell nyernie, ráadásul pénteken a második helyen álló olaszokat több mint hat ponttal kell legyőznie, hogy megelőzhesse őket a csoportban. Szeptemberben ugyanis az olasz csapat 69-63-ra nyert Debrecenben. A másik lehetőség, hogy két magyar győzelem mellett a harmadik helyezett lengyelek mindkét találkozójukat elveszítik. Ebben az esetben a magyarok befértek volna a J csoport első három helyezettje közé – a már kijutott, éllovas litvánok mögött -, ami egyben vb-szereplést jelent.
    A válogatott elhibázta az első nyolc dobását, és csak a hatodik percben talált a gyűrűbe, 10-0-s állásnál. Hamarosan a Monacóban légióskodó, honosított Jones Jarrod is megszerezte első kosarát magyar színekben. A folytatásban a hazaiak tartották 6-8 pontos előnyüket, miközben a magyarok hatodik triplakísérletüket is elrontották. A 18. percben már 21 ponttal elhúzott Meo Sacchetti legénysége, a vendégek pedig még mindig csak 13 ponton álltak. A nagyszünetben 34-15 volt az állás.
    A félidei statisztikából kitűnt, hogy az Ivkovics-gárda mind a nyolc triplakísérletét kihagyta, emellett 27-14-re alulmaradt a lepattanócsatában.
    Fordulás után Benke Szilárd és Vojvoda Dávid is hármast dobott, ám a különbség így sem csökkent, sőt, a harmadik játékrész derekán 50-26 állt a nagyórán. Vojvoda bezsákolta 15. pontját, így a mezőny legjobbjává lépett elő, ezzel együtt az utolsó szakasz 52-33-ról indult. Ebben az olaszok még növelték is az előnyüket, így végül simán nyertek, míg a magyarok ezúttal sem jutottak ki a vb-re, melynek szeptemberben Kína ad otthont.
    A válogatott hétfőn – egy immár tét nélküli meccsen – a horvátokat fogadja Szombathelyen.
    A selejtező első szakaszából az Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut ki a szeptemberi, kínai világbajnokságra, azaz Litvánia, Olaszország és Lengyelország. MTI

Fotó: Origo

Férfi kosárlabda világbajnoki selejtező, J csoport:
Olaszország-Magyarország 75-41 (15-9, 19-6, 18-18, 23-8)


Fel