Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Az F1-es istállók pénzdíjai, a Ferrari sokkal többet kap mint a Mercedes

A 2019-es Formula 1-es világbajnokság még nem kezdődött el, de a csapatoknak már ideje végiggondolni, hogy mik lesznek a szezon gazdasági bevételei. 

A Liberty Media ezeket az összegeket adja a csapatoknak, A Ferrari kapja a legnagyobb pénzösszeget az amerikai jogtulajdonostól. Maranellóban 205 millió dollárt5 várnak, a Mercedesnek azonban csak 177 millió dollár érkezik a számlára. A Red Bull pedig hiába nyert az utóbbi 10 évben Vettellel négy bajnoki címet is mindössze 152 millió dollárt vehet fel a szezonért. Miből is jönnek össze ezek a hatalmas pénzösszegek?

Fotó: Twitter

Minden istálló kap 35 millió dollárt ha az elmúlt három évben kétszer a legjobb tízben végzett, vagyis végigcsinált kettő szezont. A Racing Point hiába számít jogilag új csapatnak, mégis megkapja az indulási bónuszt.

A többi pénzt a konstruktőri bajnokságban elért helyezések függvényében osztják szét. Vannak azonban komoly diszkriminációk a pénzelosztási rendszerben. Úgy nevezett történelmi konstruktőri bónuszt kap több istálló is. A Ferrari és a Mercedes 41 millió dollárt, a Red Bull 36 milliót, a McLaren 33 milliót kap. A Williams a Mercedes és a Red Bull további bevételeket kap. A Williams 10 milliót, a másik két csapat 35 milliót. A Ferrari viszont mindenkinél magasabb összeget zsebel be a maga 73 millió dollárjával.

A bevételek alakulása csapatokra bontva:

Ferrari: 205 millió dollár 
Mercedes: 177 millió dollár 
Red Bull: 152 millió dollár 
McLaren: 100 millió dollár 
Renault: 73 millió dollár 
Haas: 70 millió dollár 
Williams: 60 millió dollár 
Racing Point: 59 millió dollár 
Sauber: 56 millió dollár 
Red Bull: 52 millió dollár

Fel