Connect with us

Kézilabda

Az egykori válogatott átlövő Kis Ákos, Balatonfüreden új feladatot kapott

Az egykori válogatott átlövő Kis Ákos, Balatonfüreden új feladatot kapott


Kis Ákos helyettes utánpótlás igazgató, aki a serdülő egyes és az NB.II-ben szereplő U23-as csapat edzője is volt, új feladatok előtt áll a Balatonfüredi KSE-nél. A klub honlapja készített vele interjút.

– Először is tisztázzuk, mi is az új titulusod?

– Ez egy egyszerű kérdésnek tűnik, de ennél bonyolultabb a helyzet. Ugye, mi egy nem nagy stábbal dolgozó egyesület vagyunk. Itt feladatok vannak és nem annyira titulusok. Ráadásul a feladatok se mindig szétszálazhatók. Összefüggő területek vannak és a megoldásuk a lényeg, nem a merev határvonal húzás. Ráadásul itt nem csak a klub van és az NB.I-es csapat. Utánpótlásunk bázisán, a serdülőktől az U21-ig most épül ki, illetve indul be az akadémiai képzés és akkor még ott van az Eötvös Iskolában folyó munka a legkisebbektől az U14-ig. Vagyis ezt a teljes kört kell nekem szakmai téren összefognom. Vagyis, ha titulushoz ragaszkodsz, akkor szakmai- vagy sportigazgató talán a megfelelő megnevezés.

Milyen feladatokat takar ez a munkakör?

– Mint mondtam, elsősorban és legfőképp a szakmai munka egységes keretbe foglalása, a stábokkal való mindennapi együtt dolgozás, a keretek kialakítása, menedzselése a feladatom. Mindezt természetesen az Elnökség útmutatásával, támogatásával tudom csak végrehajtani, az általuk kitűzött célok elérése csak így biztosítható.

Fotó: BKSE

Te nagyon gyorsan kerültél át a felnőtt csapat meghatározó játékosából, csapatkapitányából a “másik oldalra” és igen jó antréd is volt edzőként. Csak emlékeztetőül, bajnoki arany a serdülőiddel, ott ültél Kárpáti Krisztián mellett a kispadon az ifik aranyánál, segítettél neki az NB.I./B-s U21-eseknél és bevezetted az U23-as csapattal serdülőidet a felnőtt harmadik vonal harcaiba is. Miért váltottál?

– Én is, mint minden ember ambiciózus vagyok. Keresem, hogy hol és miképp tudnék előrébb lépni, többet tenni, alkotni. Úgy érzem, hazai és nemzetközi mezőnyben is tapasztalatokat szerzett játékosként, gyakorló szakedzőként összeszedtem annyi tudást – talán le is tettem annyit -, hogy ebből többet is tudjak visszaadni itt Füreden. Egy korosztály építése helyett a klub egészében gondolkodni és tenni.

Szakedző lettél és tudtommal készülsz az egyel magasabb edzői papír megszerzésére is. Vagyis nem mondasz le arról, hogy egyszer visszaülj a kispadra.

– Semmiképpen! Sőt, már a mostani munkámhoz is kellenek a lehető legmagasabb szakmai fortélyok. Szeretném a mesteredzői kurzust Spanyolországban elvégezni. Ott játszottam, ismerem a közeget és a szakmai fejlődésemhez kellenek azok az impulzusok és kitekintési lehetőségek, amit ott kaphatok meg. Ugye, ez a mostani munkám nem a nyugdíjig szól. Természetesen szeretnék még visszaülni a kispadra, sőt a felnőtteknél is egyszer. Azonban – mint mondtam – már a mostani feladataimban is kamatoztatni akarom a megszerzett magasabb szintű ismereteket.

Mennyiben és hol kapcsolódik mostani feladatod a szakmai munkához, miképp segíted az edzői stábokat?

– Mondhatni teljes egészében. Csak a szakmai stábokkal együtt élve, dolgozva lehet sikeres a munkám, csak velük közösen lehet a füredi kereteket kialakítani és a lehető legtöbbet kihozni belőlük. Ez a feladatom és talán abban tudom őket a legjobban segíteni, hogy belülről átélve mindent, de eggyel hátrébb állva olyanokat is meglátok, amik a meccsek hevében, a kispadról talán nem mindig vesz észre az ember. Ez egy team munka, együtt sírunk és nevetünk.

Bemutatnád, hogy kik azok az edzők akik a BKSE , illetve az utánpótlás akadémia csapatai mellett dolgoznak a felnőttől a legkisebbekig?

– Itt még sok minden mozgásban van. Erre egy külön cikk erejéig érdemes lesz majd visszatérnünk. A felnőtt stáb már kialakult: György Laci veszi a kezébe a karmesteri pálcát, Imre Vili lesz az első számú segítője. Szatyi felel a kapusokért és nem csak a felnőtteknél. Neki ebben a fiataloknál Komendánt Endre fog segíteni. Zubjuk Igor is a stábot erősíti és Lelkes Gábor fog technikai vezetőként dolgozni. Az akadémiai képzésben már biztos a helye Török Lajosnak és Székely Kristófnak. A legkisebbeknél továbbra is az Eötvös Iskolára támaszkodunk, ahol eddig is kiemelkedő munka folyt. Bővül és erősödik a az erőnléti, a rehabilitációs stáb, de még várunk szakembereket, másokat is. Térjünk erre vissza később

Mi a munkamegosztás közted és Bene Tamás, Egyesületünk ügyvezető elnöke között?

– Én a szakmai munkára koncentrálok, míg Tamás, elnökként a Klub általános irányításával foglalkozik. De, mint mondtam a feladatok nem mindig szétszálazhatók, a megoldásuk a lényeg és ebben eddig is nagyon jól együtt tudtunk működni. Erősítjük a másikat.

Nem titok, hogy új feladataidat már február óta viszed, miközben még ott vannak a saját csapataid is. Hogyan bírod?

– Hát nem könnyű az élet, de aki erre vágyik az ne a sportvezetőként keresse a boldogulását. Ráadásul úgy néz ki, hogy a kispadot se hagyom ott, hiszen az U21-eseknél és az ifikkel kapcsolatban  ott is lesz feladatom. Még bírom, de ha túl sok lesz, akkor lépni fogok, hiszen szakmai vezetőként az edzői stábok erősítése is az én felelősségem.

Mik az első tapasztalataid az új munkaköröddel kapcsolatban?

– Az elgondoltaknál is felelősségteljesebb, összetettebb és nehezebb ez a munka, de talán ezért is szép. Nagyon komoly felkészülést igényel és nagyon jó álló- vagy pontosabban ülőképességet is.

Különleges helyzetben vagyunk most, a bajnokságok befejezetté nyílvánításával. A sportolóink egyéni munkát végeznek, folyamatosan adátok nekik a feladatokat. Egy hete azonban, ha óvatosan is, de elkezdődött a közös munka.

– Egy pillanatra sem hagytuk “lógva” a srácokat. Amit otthon el lehetett végezni, azt megcsináltattuk velük a felnőttektől a serdülő kettesekig bezárva. De tudtuk, hogy ez csak egy szükség megoldás. Így, amint a helyzet megengedte, újra elkezdtük együtt. Semmilyen sportágban, – egy csapatsportban pláne –  nem pótolhatja semmi az edzők irányította, felügyelte közös munkát. Ha a szokásos nyári alapozást sikeresen akarjuk majd elvégezni, ahhoz szükség van arra, hogy június első, vagy második hetéig elvégezzünk egy szintre hozást. Újra rögződjenek a tanultak, érezzék a közösséget, visszazökkenjünk a normál kerékvágásba. Így, a nyári pihenő után nem nulláról, vagy helyesebben mondva nem mínuszból kell majd kezdenünk.

Köszönjük a beszélgetést!

Írta: Dr. Király G. István
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Kézilabda