Connect with us

Atlétika

Atlétikai vb – Csaknem kétezer induló, légkondicionált stadion

Atlétikai vb – Csaknem kétezer induló, légkondicionált stadion


A pénteken kezdődő dohai atlétikai világbajnokságon 210 országból 1972 versenyző vesz részt a légkondicionált Kalifa Stadionban.

    A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) összegzése szerint 1054 férfi és 918 női indulója lesz az első arab országbeli vb-nek.


    A 44 egyéni szám címvédői közül 37-en neveztek. Az idei Gyémánt Liga-sorozat győztesei közül harmincan állnak rajthoz Katarban, ahol nagyrészt az időjárás alakította ki a programot.


    Az atlétikai világbajnokságok 1983 óta íródó történetében először nem rendeznek délelőtt versenyeket. Az előfutamokra és selejtezőkre a délutáni-esti program első részében kerül sor, majd nyolc órától következnek a finálék. A nappali hőség miatt a maraton és a gyaloglás rajtját egészen éjfélig tolták ki, az indulóknak így is 30 fok körüli melegre és magas páratartalomra kell számítaniuk.

Képtalálat a következőre: „doha khalifa stadium athletic world championship”
Fotó: Google


    A szabadtéri vb-t a légkondicionált Kalifa Stadionban rendezik, amelyben légbefúvással 20-23 fokos hőmérsékletet biztosítanak. Az 1976-ban épült, 48 ezer néző befogadására képes létesítmény már otthont adott Ázsia Játékoknak és labdarúgó Ázsia Kupa-mérkőzésnek. Hároméves modernizálás után 2017 májusában adták át újra, miután kialakították az újfajta hűtőtechnológiát, amely a pálya szintjén is megfelelő hőmérsékletet biztosít és negyven százalékkal kevesebb energiát használ, mint a korábbi megoldás.


    Ami a résztvevői csúcsokat illeti, tovább növelheti érmeinek számát a hatszoros olimpiai bajnok Allyson Felix, aki tíz hónappal szülése után bekerült az amerikai csapatba. A 33 éves sprinter 16 vb-érmével rekorder – ebből 11 arany, három ezüst és két bronz -, 2003-ban indult először világbajnokságon. Ezúttal a 4×400-as váltóval nyerhet újabb medált.  


    A férfiaknál a hét olimpiai részvételével rekorder Jesus Angel Garcia, az 50 km gyaloglás 1993-as aranyérmese 13. vb-jén áll rajthoz. A spanyol atléta 49 évével a világbajnokságok legidősebb indulója lehet. Huszonhat évvel ezelőtti elsősége mellett háromszor második volt a leghosszabb távon.
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Atlétika