Labdarúgás

Arany Kupa – Az Egyesült Államok beérheti Mexikót az örökrangsorban

Amennyiben a házigazda amerikai labdarúgó-válogatott megvédi címét a közép- és észak-amerikai kontinensbajnokságon, az Arany Kupán, úgy az örökrangsorban beéri az éllovas Mexikót, döntős ellenfelét.

    A tornát a jelenlegi formájában 1991 óta rendezik meg – a mostani 16 csapattal ellentétben akkor még pont a fele volt a mezőny -, azóta Mexikó hétszer, az Egyesült Államok hatszor diadalmaskodott. Csupán egyszer, 2000-ben fordult elő, hogy nem a térség két meghatározó válogatottja közül az egyik nyerte meg az aranyérmet, akkor Kanada végzett az élen. Ráadásul akkor a két favoritnak az elődöntőbe sem sikerült bejutnia.


    Mexikó és az Egyesült Államok hatodszor játszhat egymással a döntőben, előbbi négyszer, utóbbi egyszer bizonyult jobbnak riválisánál. Az utóbbi három döntőben viszont elmaradt a nagy térségi rangadó.
    Az amerikai együttes mind az öt mérkőzését megnyerte a most zajló tornán, és volt ugyan két 1-0-s sikere, gólt azonban csak egyet, az elődöntőben Jamaicától kapott. Mexikónak ezzel szemben a kiváló kezdést követően – Kubát 7-0-ra, Kanadát 3-1-re győzte le – megtört a lendülete. A csoportkör utolsó fordulójában 3-2-re nyert Martinique ellen, a negyeddöntőben viszont 1-1 után csak tizenegyes-párbajban búcsúztatta Costa Ricát, míg az elődöntőben hosszabbítást követően 1-0-ra bizonyult jobbnak Haitinél.
    A döntőt Chicagóban játsszák, közép-európai idő szerint hétfőn 3 órától. A sorozat honlapja szerint a találkozót több mint 180 országban közvetítik.

MTI

Fel