Connect with us

Labdarúgás

A svéd klubok tanácstalanok, ha a plázák tele vannak, ők miért nem játszhatnak

A svéd klubok tanácstalanok, ha a plázák tele vannak, ők miért nem játszhatnak


Svédországban a labdarúgóklubok felemelték a hangjukat az egészségügyi hatóságokkal szemben, mivel szerintük azok akadályozzák őket hivatásuk gyakorlásában.

Az élvonal (Allsvenskan) június 14-ére tűzte ki a pontvadászat folytatását, ám ehhez még zöld jelzésre van szükség a népegészségügyi hatóság részéről, amely aggodalmát fejezte ki, hogy a szurkolók a stadionok környékén és sportbárokban verődnének össze, hogy közösen nézzék a mérkőzéseket. A vezető svéd járványügyi szakértő nincs meggyőződve arról, az élvonal küzdelmei folytatódhatnak a járvány továbbterjedésének kockázata nélkül.

“Bizonyos tevékenységeknek korlátozniuk kell a működésüket, mivel a fertőzés terjedésének nagy kockázatát hordozzák magukban” – mondta Anders Tegnell, megerősítve: a labdarúgók szempontjából kevésbé rizikós a folytatás, a nézőkre gyakorolt hatása miatt viszont mérlegelni kell.

“Hiszünk benne, hogy nagy felelősséggel vállaltuk azt: a járvány továbbterjesztése nélkül végezzünk a feladatunkat. Nem látjuk be, hogyan hatna ez például a sportbárokra, amelyeknek megvan a saját felelősségük, és követniük kell a rájuk vonatkozó előírásokat” – közölte a két legfelsőbb osztály klubjait tömörítő érdekvédelmi szervezet.

A skandináv ország a saját útját járta a koronavírus-járványban. A labdarúgókkal kapcsolatos terv az, hogy nem tesztelik a játékosokat a meccsek előtt, csak testhőmérsékletet mérnek. Svédországban több mint 29 ezren betegedtek meg a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 betegségben, amelynek eddig több mint 3600 halálos áldozata van már az országban.

A környező országok közül a Feröer-szigeteken múlt szombaton rajtolt az új idény, míg Norvégiában, Finnországban és Dániában is kijelölték a folytatás konkrét időpontját. A svéd klubok eközben továbbra is bizonytalanok abban, hogy a megnevezett dátumtól folytatódhat-e a bajnokság. A csapatok a sportoláshoz való biztonságos visszatérés érdekében két különböző eljárásrendet is elfogadtak, egyet az edzésekre, egyet pedig a nézők nélküli találkozókra vonatkozóan, miközben a svéd társadalom más részeiben az élet közel a megszokotthoz folyik.

“A bevásárlóközpontok és éttermek nyitva tarthatnak mindaddig, míg követik a hatóságok előírásait, a profi labdarúgók viszont nem játszhatnak 11 a 11 ellen az üres stadionokban?” – tették fel a kérdést a klubok.
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Labdarúgás