Connect with us

Atlétika

A női rúdugrók megcélozzák a férfiak eredményeit az újabb kerti versenyen

A női rúdugrók megcélozzák a férfiak eredményeit az újabb kerti versenyen


A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kezdeményezésére a férfiak után női rúdugrók részvételével is megrendezik a kerti versenyt.

    Szombaton a riói olimpiai bajnok görög Katerina Sztefanidi, a kétszeres amerikai fedett pályás bajnok Katie Nageotte és a Nemzetközösségi Játékokon 2018-ban győztes kanadai Alysha Newman vesz részt a küzdelemben.


    A WA a klasszikus versenyek koronavírus-járvány miatti szüneteltetése miatt találta ki a “The Ultimate Garden Clash” (A Végső Kerti Összecsapás) fantázianevű sorozatot, amely május 3-án a férfiak között debütált. A szabályok szerint a három sztárnak a saját környezetében fél órán belül a lehető legtöbbször kellett átugrania az öt métert. Akkor a svéd Armand Duplantis és a francia Reynaud Lavillenie holtversenyben nyert, az amerikai Sam Kendricks pedig harmadikként zárt, 36-36, illetve 26 sikeres kísérlettel.


     A versengés végén a WA megpróbálta rábeszélni a holtversenyes atlétákat a háromperces túlórára a döntés érdekében, ám a 33 éves Lavillenie fáradtságra és sérülésveszélyre hivatkozva nem vállalta a folytatást. Duplantis azért a biztonság kedvéért még ugrott egyet, de azt már nem írták jóvá neki.


    A nemzetközi szövetség csütörtöki közleménye szerint a női verseny résztvevői bíznak abban, hogy legalább annyit tudnak ugrani, mint a férfiak a megadott idő alatt, vagy még meg is javíthatják eredményüket. A szombati versenyen a léc négy méteren lesz, mivel azonban a résztvevőknek a saját otthonukban nem áll rendelkezésükre minden szükséges eszköz, ezért a helyi edzőközpontban ugranak majd közép-európai idő szerint 18 és 19 óra között. Sztefanidi Athénban, Nagoette a georgiai Mariettában, Newman pedig az ontariói Boltonban vesz részt a speciális “kerti partin”.


    A férfiak versenyét három különböző platformon mintegy 250 ezer szurkoló követte végig élőben, 24 órán belül pedig több mint 90 országból összesen több mint egymillióan néztek bele.


    “Amikor láttam, hogy a srácok 98 (36, 36, 26) sikeres kísérletet hajtanak végre, azt gondoltam, hogy ez lehetetlen. Aztán megpróbáltam magam is, és nem jártam messze az eredményüktől. Jó szórakozás összemérni magunkat a férfiakkal” – mondta Sztefanidi.


    Szerinte a versenykiírás alapján igenis lehetséges egyénileg vagy csoportosan jobb eredményt elérniük.


    Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke nagyon kreatívnak tartja az ötletet és egyúttal köszönetet mondott a résztvevőknek.


    “Tisztában vagyunk vele, hogy az atléták és a szurkolók is azt szeretnék, ha visszatérnénk a versenyekhez, de ezt csak óvatosan, és a közegészségügyi hatóságok intézkedéseit tiszteletben tartva tehetjük meg. Meg kell védenünk közösségünk egészségét, és a modern technológia révén erre lehetőségünk nyílik” – tette hozzá.
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Atlétika