Kosárlabda

A FIBA már tudja, hogy az NBA legjobbjai ott lesznek-e az olimpián

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) főtitkára biztos benne, hogy az észak-amerikai profiliga (NBA) legjobbjai ott lesznek jövőre a tokiói olimpián.

Andreasz Zagklisz főtitkár annak ellenére optimista a kérdéssel kapcsolatban, hogy az NBA jövő kedden kezdődő idénye legkésőbb július 22-én zárul, miközben egy nappal később a megnyitóval elkezdődnek az idénről jövő nyárra halasztott ötkarikás játékok a japán fővárosban, a kosárlabdatorna pedig két nappal később veszi kezdetét.

„Úgy hiszem, hogy az olimpiai selejtezők idejére az NBA játékosainak több mint 85 százaléka elérhető lesz, a játékokra pedig biztosan szabad lesz az összes csapat” – fogalmazott a főtitkár a június végén sorra kerülő, így az NBA rájátszásának második felével egybeeső kvalifikációs tornákra utalva.

„A legjobb játékosok szerintem részt vehetnek az olimpián, és a FIBA is bizonyos ebben.”

Az NBA-ben több mint 100 válogatott kosárlabdázó szerepel, részvételük jelentősen befolyásolhatja nemzeti csapataik szereplését a selejtezőkön és magán az olimpián.

A profi kosarasok 1992 óta vehetnek részt az ötkarikás játékokon, azóta a hétből hatszor az NBA-klasszisokra építő amerikai válogatott nyerte az aranyérmet. Az Egyesült Államok válogatottjának szövetségi kapitánya, Gregg Popovich két hete úgy fogalmazott: “problémás lesz kijelölni” a sorozatban negyedik, összességében 16. olimpiai aranyérméért harcba szálló amerikai válogatott keretét.

Fel