Labdarúgás

A 80 éves Göröcs Jánost köszöntötték Újpesten

A 80. életévét szerdán betöltő Göröcs János 62-szeres magyar válogatott labdarúgót köszöntötték kedden Újpesten.

    Az UTE Baráti kör által szervezett ünnepségen, melyet egy IV. kerületi étteremben tartottak vacsorával egybekötve, részt vett többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, továbbá Őze István, az UTE klubigazgatója.
    A köszöntőbeszédek szinte mindegyike Göröcs kivételes, már gyerekként is szembe ötlő technikai tudását emelte ki, ami aztán a felnőttek között is a legjobbak közé emelte.
    Az egykori csatárnak Orbán Viktor miniszterelnök levélben kívánt jó egészséget, Őze István pedig pecsétgyűrűt adott át az ünnepeltnek, aki röviden csak annyit mondott: most nagyon ideges, ezért egyszerűen csak mindenkinek köszön mindent.
    Az este ezt követően oldott hangulatú közös vacsorával és a Titi becenevű labdarúgó történeteivel folytatódott, melyeket hol ő, hol barátai, ismerősei meséltek el.

Fotó: MTI


    Göröcs János 1957 és 1972 között játszott az Újpesti Dózsában, melynek színeiben 339 mérkőzésen 109 gólt szerzett. A lila-fehérekkel ötször nyert magyar bajnokságot, kétszer Magyar Kupát, a KEK 1961/62-es kiírásában gólkirály lett, a magyar válogatottal 1962-ben világbajnoki ötödik helyet, 1960-ban a római olimpián pedig bronzérmet szerzett.
    Edzőként Iránban, valamint Újpesten dolgozott, a felnőtt csapatot 1985 és 1988 között irányította: 1987-ben második, egy évvel később harmadik helyen végzett az együttessel.
    Göröcs 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2012 óta Budapest díszpolgára, 2015 óta a Magyar Érdemrend középkeresztje birtokosa, 2016-ban az MLSZ Életműdíjasa lett.

Fel